e-mail
AutósTITKOK eBook
Vissza a főoldalra
     
 

Lopás elleni védettség, megbízhatóság,
pénzügyi- és egyéb szempontok

 

Az autó lopás elleni védettsége

Amíg vannak gerinctelen, embertársaikkal mit sem törődő "emberek", akik kezet emelnek mások kemény munkával megszerzett vagyonára, sajnos védenünk kell tulajdonunkat. A jóérzés és erkölcsi gátlás nélküli férgek nem törődnek azzal, hogy kinek mekkora lelki és anyagi kárt okoznak, egyedül a szerzésvágy motiválja őket, ezért nekünk, akik áldozatukká válhatunk, az ésszerűség, és sajnos a jog határain belül, mindent meg kell tennünk, hogy ebben megakadályozzuk őket.

 

Elektronikai védelem

A fejezetben átnézzük, hogy mire jó, és mik a gyengeségei az indításgátlóknak, a gyári riasztórendszereknek, a műholdas (ún. GPS) rendszereknek és a rablásgátlóknak.

Az elektronikai védelemnél kulcstényező, hogy lehetőleg legyen egyedi, vagy tartalmazzon egyedi elemeket is. Lehet egyszerű is, de a lényeg, hogy ne legyen magától értetődő- vagy könnyen kifigyelhető a hatástalanítás.

A riasztórendszerekkel az a gond, hogy ha a tolvajoknak elég idejük van, szinte mindegyiket képesek hatástalanítani. Ha pedig a riasztó csak üvölt, de nem akadályozza meg az autó elvitelét, akkor szinte semmit sem ér, hiszen ha a tulaj nincs a közelben, idegenek ritkán szólnak bele a dologba.

Ezért igen fontos, hogy ne csak elektronikai védelemmel legyen ellátva az autó.

A védelmi eszközök nem arra valók, hogy az autót ellophatatlanná tegyék, hanem arra, hogy a patkányok munkáját megnehezítsék, az eltulajdonításhoz szükséges időt megnöveljék. A védettebb autó helyett, általában egy kevésbé védettet választ a tolvaj.

 

Mit lopnak?

A magyarországi legalizálást nehezítik az új törvények, és a kötelező eredetiség-vizsgálat. Mivel a külföldre szállítás is rizikós, újabban erősödő tendencia, hogy az autót a patkánybanda nem egyben értékesíti, hanem alkatrészekre bontja, és úgy adja el. Ez alól nincs kivétel, ezért akkor se spóroljon a védelmi rendszereken, ha autója a listán a népszerűtlenebbek között van!
Minél gyakoribb egy modell, annál nagyobb a lopott alkatrészek felvevő-piaca is.
Az autólopási statisztikákból egyébként az derül ki, hogy a tolvajok leginkább a német autókat szeretik, ezután jönnek a francia és olasz autók. Az angol, japán, svéd, és koreai autók tulajdonosai sokkal kevésbé kell aggódjanak. A sorrendet márkák szerint is közöljük a fejezet teljes változatában.

A népszerűségi sorrend természetesen típuson belül is változik, ezért jobb az autót modellmegjelölés (pl. E 350, 2.5 TDi és társai) nélkül rendelni, vagy ha már van rajta, óvatosan eltávolítani azt. (A helyét eltakarhatja az amúgy is kötelező "H" matrica.) Sokszor a patkány konkrét modellre vadászik, így ha nincs modellmegjelölés, kevésbé szúrja ki az Ön autóját.

A teljes változatban közzétesszük a brit What Car? magazinban ismertetett 2000-es és 2003-as lophatósági teszt-eredményeket. Azt tanácsoljuk, hogy a 85 %-nál gyengébb eredményt felmutató autókba mindenképpen építtessen be legalább 2 plusz lopásvédelmi eszközt (mechanikai védelem + riasztó), de 85 pont felett se sajnálja a pénzt legalább egy, a gyári rendszertől független eszközre.

 

Megbízhatóság

Általános tapasztalatok szerint, a legmegbízhatóbbak a mai japán autók, utánuk következnek csak a németek, a koreaiak, az amerikaiak, az angolok, az olaszok, majd legvégül a franciák.

A teljes változatban a német ADAC és a brit Warranty Direct statisztikát tesszük közzé. Fontos, hogy ezek nem feltétlenül a legdöntőbb érvek autóvásárlásnál, de mindenképpen adnak némi képet arról, hogy mennyire lesz problémamentes az adott típussal az autózás.

FONTOS, hogy az ADAC eredmények nem az általános minőséget jelképezik. A hibaindexet az alapján kalkulálják, hogy az adott típushoz hányszor hívtak autósegélyt, és a meghibásodások egyszerűen, vagy csak az autót autómentővel műhelybe szállítva voltak-e javíthatók. Gyakran a műhelybe vontatás egyszerűen annak a következménye, hogy az autó számítógépe bizonyos kisebb meghibásodások esetén is letilt az autó védelmének érdekében. Sokszor a segélyhívás a tulajdonos teljes hozzá nem értéséből fakad, és a "meghibásodás" mindössze egy kiégett biztosíték. A karbantartás hiánya is hibát okozhat. A hibák nem feltétlenül csak a gyártási minőségből adódnak, nagyon sok múlik a tulajdonos hozzáállásán, illetve a szervizháttér minőségén is.

Más megközelítésű a brit felmérés, ami jobban tükrözi az autók tényleges minőségét. A Warranty Direct - gyári garanciaidőn túli műszaki garanciát szolgáltató cég - azt teszi közzé, hogy 100 autóból, hánynál kellett ezt igénybe venni. Itt nem a rendszeresen cserélendő alkatrészek meghibásodása adja az értékeket, mint ami az ADAC adatokat főleg jellemzi, hanem fődarabok, illetve nem gyorsan elhasználódó alkatrészek tönkremenetele, tehát az, ami igazából költségessé teszi egy autó fönntartását, illetve ami végső soron arról beszél, hogy milyen a várható élettartam.

 

Még egy információs forrás

Mit mondanak a modellről a taxisok? (Csak a 4-5 ajtós kivitelben is gyártott autók esetében.) Ők 150-180.000 km-t biztosan "beletesznek" kocsijaikba, így jól megismerik az adott modellt. Ne csak egy sofőr véleményét hallgassa meg!

 

Fogyasztói elégedettség

Ez mutatja meg, hogy azoknak, akik ugyanolyan autót vettek, mint amilyet Ön épp szeretne, Ön sorstársa lesz-e, vagy márkatársa.

A teljes változatban a J.D. Power (közvélemény-kutató cég) kutatási eredményeit mutatjuk be. A cég közvélemény-kutatási módszere olyan, hogy tényleg a felhasználók széles spektrumát ölelje át a kutatás, kizárva annak lehetőségét, hogy valamiféle csoport-hangulat, vagy akár a gyár részéről bevetett marketing munka érvényre jusson az eredményekben.
Mivel két adatsor áll rendelkezésre, egyrészt az összevethetőség, másrészt a jobb áttekinthetőség érdekében a 2004-es eredményeket egy Excel táblázatban helyeztük el. Így az adatok többféleképpen osztályozhatók, rendezhetők.

Bizonyos fenntartással kell azonban szemlélni az eredményeket, mivel közvélemény-kutatásról van szó, ami azért eléggé szubjektív műfaj.

A megbízhatóságra és a fogyasztói elégedettségre vonatkozó adatokat áttekintve megbizonyosodhat arról, hogy néhány autómárka romló megbízhatóságáról nem csak városi legendák szólnak.

 

Egyéb források a fogyasztói elégedettségről

Érdemes a Totalcar Népítélet rovatát böngészni. A legtöbb forgalomban lévő típusról olvashat véleményeket, és beszámolókat hibákról, valamint a szervizháttérről. Ha 10 % feletti a negatív hozzászólások aránya, akkor bizony lehet, hogy érdemes más modellt választani.

Ismerősök véleménye: kérdezzen meg olyanokat, akiknek Önnél szóba jöhető típusú autójuk van. Kérje meg őket, hogy a véleményük elmondása mellett osztályozzák is autójukat 0-5-ig. Modellenként ne elégedjen meg egy-két ember véleményével. Lehetnek akár negatív, akár pozitív irányban is elfogultak. Kérdezze ki őket arról is, hogy mennyire tarják megbízhatónak autójukat, mennyit kell költeniük szervizelésre.

 

Objektív, (összehasonlító) teszteredmények

A teljes változatban bemutatjuk a legjobb forrásokat, de azt is, hogy mire kell vigyázni a tesztek olvasásánál, eredményeik alkalmazásánál.

 

Pénzügyi szempontok

Fontos, hogy a listaár és a havi részletek mellett azzal is tisztában legyen, hogy mennyit kell még fizessen ahhoz, hogy az autót elhozhassa a kereskedésből, és hogy mennyi lesz az autó havi teljes fenntartási költsége.

Ahogy már az 5. fejezetben említettük, akár használt- akár újautót vesz, számítson arra, hogy az autó 40-300 ezer forinttal többe kerül, mint amennyi az "árcédulán" van, vagy amennyi a kezdőrészlet, és hogy a havi költség könnyen lehet 20 - 50 %-kal is több, mint elsőre gondolná!

A teljes változatban felsorolunk minden olyan tényezőt, és rejtett költséget, amiből ezek az összegek összeállnak, és szokásunkhoz híven, a kalkulálásához mellékelünk egy számítótáblázatot is.
A legtöbben elfeledkeznek olyan rendszeresen ismétlődő költségekről, amelyek havi bontásban, összesen akár 15-30.000,- Ft-ot is kitesznek!

 

Egyéb pénzügyi szempontok

A teljes változatban megnézzük, hogy az értékállóságot hogyan befolyásolja a gyártó ország, a méretosztály és használati mód, a motorfajta és hengerűrtartalom, a fenntartási költségek és a szín, valamint azt, hogy hogyan deríthető ki ez egy-egy modell esetében.
Megvizsgáljuk, hogy hogyan alakul az ár-érték arány a méretosztály, illetve a gyártó országok függvényében.

 

Egyéb karbantartási, javítási költségek

Javítási költségek: nézzen utána egyes alkatrészek árának! Érdeklődje meg a márkaszervizben, illetve nagyobb alkatrész-kereskedelmi láncoknál is, hogy mennyi az adott típushoz mennyibe kerül mondjuk egy kuplungszerkezet, vízpumpa, féktárcsa, fékdob, egy garnitúra kerékcsapágy, egy lambda szonda (80-150.000 kilométert bír), egy katalizátor, stb. Ezek egy része intenzív használat esetében a garanciaidőn belül is cserére szorulhat, valamint a legjobban karbantartott, a leglelkiismeretesebb tulajtól vett használtautó esetében is valószínűleg költeni kell rájuk előbb-utóbb. Ha az autó kora meghaladja a 7-8 évet, akkor inkább előbb, mint utóbb.
Meglehetős különbségek lehetnek egy-egy típus alkatrész-árai között.

Karambolos javítások költsége. Ne gondolja, hogy "Jól vezetek, úgysem töröm össze az autót!" Az is előfordulhat, hogy mégis, és az is, hogy az Ön távollétében törik össze az autó, és a vétkes elmenekül a helyszínről.
Két azonos kategóriájú autó között is elképesztő lehet a különbség a javítás költségeiben! Pl. ha egy 1994-től 1998-ig gyártott Mitsubishi Galant elejét nem túl komolyan összetöri, (mondjuk egy kisebb ráfutásos balesetben) akkor a javítási költség meghaladhatja az egymillió forintot! Ugyanekkora sérülés javítása, egy Opel Vectra 'B' esetében, biztosan megáll 500.000,- forintnál.
Az olyan autóknál, ahol az alkatrészek ilyen eszement drágák, a javítás bontott alkatrészek esetén is jóval drágább, mint más autóké, hiszen a bontók is többet kérnek az adott holmiért. (Sőt a biztosítás is jóval drágább, a magas javítási költségek miatt.)
Az alkatrész-kereskedők sohasem kérdezik meg Önt, hogy mennyiért vette az autót! Tudja meg, mennyibe kerül egy lökhárító, egy első- és egy hátsó lámpatest, egy indexbúra, egy sárvédő, egy motorháztető, egy zárhíd, esetleg egy ajtó, és egy hűtő. Ezek a leggyakrabban sérülő alkatrészek.

Érdeklődje meg, hogy az adott autóhoz kaphatóak-e utángyártott alakrészek, vagy csak drága gyáriak? Azért fontos a jó alkatrész-ellátottság utángyártott alkatrészekből, mert az árkülönbözet megdöbbentő. Pl. egy Opel Astra esetében, egy utángyártott hátsó lámpatest ára, a gyári ár egyharmada, pedig azzal minden szempontból teljesen egyenértékű.
A karosszériaelemekből ne a legolcsóbbakat vegye alapul, mert az olcsó utángyártott alkatrész, általában közel sem egyenértékű a gyári beszállítóéval.

 

Egyéb szempontok

Záró szempontok: presztízs, metakommunikáció, sérülékenység, az autó fordulóköre, vontatható fékezetlen- illetve fékezett utánfutó megengedett tömege, vonóhorog, testre-szabhatóság, bővíthetőség, assistance szolgáltatások, szállítási határidő... Ezekkel kapcsolatban is megosztunk néhány elsőre talán fel nem merülő szempontot.

Ezzel zárjuk a felszereltségek és tulajdonságok listáját.

A teljes változatban felállítunk egy minimumot, amit egy kompakt autónak érdemes manapság tudnia.

A fenti gondolatokat is az itteninél részletesebben, több szempontból megvizsgálva tárgyaljuk.

a bal oldali menün kattintson a "TELJES VÁLTOZAT" pontra, és rendelje meg elektronikus könyvünket!

Ha ezeket a fentieket is teljes terjedelmükben szeretné olvasni, kérjük rendelje meg azt a különleges elektronikus könyvet, az AutósTITKOK e-könyvet, ami mindent tartalmaz, ami az autóvásárlásról, és a mindennapi autózás stresszmentessé tételéről tudható!

Megrendelési oldal.

További információk a kiadványról

Ha már jelenlegi autóján is szeretne sokat megtakarítani, ha szeretne leleplező cikkeket olvasni, hasznos szolgáltatásokat, különleges autós termékeket megismerni, iratkozzon föl az AutósTITKOK megoldáspostára, hogy minden ilyesmit megoszthassak Önnel!

Első levélként megkap ajándékba
egy akár évi többszázezres megtakarításhoz
kulcsot jelentő eBookot a fogyasztáscsökkentésről!

Olvasói visszajelzések szerint, még tapasztalt autóstársaink is 15-20 %-ot faragtak le autójuk fogyasztásából  az eBook segítségével, ráadásul mindezt bármiféle "szuperkütyü", vagy "csoda-adalék" nélkül, úgy, hogy még a vezetés is élvezetesebb!

Az eBookban mindazt a valódi tudást közzéteszem, amit a témában fölhalmoztak. Minden olyan vezetési - autózási tényezőt bemutatok, amitől a fogyasztás függ.

Nem csak azt, hogy mit tegyen, hanem azt is, hogy hogyan!

Próbálja ki magát, Ön mennyit tud lefaragni autója fogyasztásából! Ha követi az eBook tanácsait, valószínűleg az eddigieknél jóval ritkábban kell majd tankolnia!

A megoldásposta következő részeiben pedig más autós témákban olvashat fontos cikkeket, tanulmányokat:
az autóvásárlás csapdáinak elkerülése, valamint érdekességek és hasznos információk az autós mindennapokra.

Nézzen bele az eBook tartalmába! Az RTL Klub, Fókusz című műsorában hangzottak el az alábbi tanácsok!

Hogyan spóroljunk az üzemanyaggal? - RTL Klub - Fókusz

További tippek spóroláshoz - RTL Klub - Fókusz

Kövesse az AutósTITKOK Facebook lapját, hogy a hasznos, érdekes, vagy vicces posztokról értesüljön.

 

Főoldal