AutósTITKOK
 

 

Kényelmetlen helyzetbe kerülhet, ha túlbecsüli a lehetőségeit, és alul a költségeket

Ez az egyik legnagyobb hiba autóvásárlásnál - garantáltan nem fogja élvezni ugyanis az autós mindennapokat

 
Az az elégedettség-érzést, amit az ad, hogy beteljesült egy álom, és beleülhetett új(abb) autójába, nagyon hamar elfeledteti az, amikor rájön, hogy a rezsin és az autón kívül, szinte semmire sem tud költeni, de legalábbis sokkal kevesebbet, mint szeretne, és magát az autót sem tudja igazán élvezni, sőt megfelelően karbantartani sem, mert nem számolta ki, hogy mire van tényleg pénze.

Az AutósTITKOK autóvásárlási tanácsadó eBook 5. fejezete foglalkozik a folyamat legkellemetlenebb részével, amikor szembesülünk a realitásokkal. Szerintem azok kb. 90 %-a, akik most ezt olvassák, inkább becsukja ezt az oldalt, és leszegett fejjel rohan a falnak, minthogy az aktuális realitásokhoz igazítsa álmait. Ön ne legyen közöttük! Akkor is vehet olyan autót, amit évekig szeretni fog, és amire büszke lesz, ha hajlandó megfontoltan dönteni. (Ebben segít az AutósTITKOK megoldáscsomag.)

Persze, azt nyilván senkinek sem kell magyarázni, hogy ne akarjon BMW-t, ha csak Dacia Loganre van pénze. (Bár, ahogy a 2015-16 környékén új rendszámmal furikázó, leharcolt, 10-15 éves 3-as BMW-ket nézem, amiknek aztán a korrekt szervizelésére - fenntartására már nem lesz pénze a tulajdonosaiknak, ez sem biztos.)

Viszont sajnos ennél szűkebb spektrumot nézve is nagyon megfontoltnak kell lenni. Ha a választott modellt sikerült bölcsen belőni, még mindig lehet nagyon kényelmetlen anyagi helyzetbe kerülni, ha a motorváltozat, vagy a felszereltség megválasztásánál kap el valakit a hév. De a bölcsesség nem itt kezdődik, hanem sokkal korábban. Mit kell elsőként figyelembe venni?

Először azt kell fölmérni, hogy

mekkora a vásárlásra, egy összegben rendelkezésre álló pénz?

Azt nem nevezném annak, amit egyéb megtakarításoktól von el. De ne is beszéljünk elvonástól: akinek a nyugdíj-előtakarékosságban kevesebb pénze van, mint amennyit az autóra (vagy annak kezdőrészletére) tett félre, az nagyon felelőtlenül gondolkodik!

Szintén nem bölcs (ha az autó nem nélkülözhetetlen termelőeszköz lesz) az autóvásárláshoz megcsapolni a nyaralásra, vagy a lakásfelújítása félretett pénzt, különösen, ha a jelenlegi kocsi még használható.

A legdurvább hibát azonban az követi el, akinek már a kezdőrészlet kifizetéséhez is kölcsön kell kérnie. Így nem lesz elég az autó részleteit törleszteni, még azt is fizetheti vissza.

Szóval, az áll rendelkezésre, amit (a fentiek figyelembevételével) már félretett autóvásárlásra, és még az, amit a jelenlegi autója eladásából remél. (Az eladás gyors, és jó áron való lebonyolításában segít a 10. fejezet.)

Az csak az egyik feladata, hogy megállapítsa, hogy mekkora az elérhető keret, a másik, hogy felmérje, hogy az, amit kiszemelt, majd az összes járulékos költségével együtt belefér-e ebbe? Tudja meg, hogy az árcédulán szereplő összeg (illetve a kezdőrészlet) felett még mit kell fizetnie! Számos kötelező költség van, de még az első tankolást is ide kell vennie.
Használtnál is jó pár plusz költséggel kell számolnia, a hivatalos költségek (pl. átíratás) felett. Többek között, ha nem teljesen ellenőrizhető az autó múltja, akkor egy alapos szervizelés - vezérműszíjcsere, olajcsere, légszűrőcsere.
Mindkét esetben ott lesz még a kötelező és a casco biztosítás első részlete, de lehet még több egyéb fizetendő. Simán lehet ez az összeg akár 150.000 forintnál is több, tehát ennyivel kevesebb költhető magára az autóra, vagy a kezdőrészletre.

Ezeket a tételeket amúgy az eBook 6. fejezetében végigveszem, és segítségül adok egy kalkulációs táblázatot is.

Ez után jön a következő nagyon fontos meghatározandó:

Mekkora az autóra szánt havi keret?

Ezekben még nagyobb mellélövések szoktak lenni, mint az előzőben.

Akik a 6. fejezethez adott táblázat segítségével kiszámolják, hogy valójában mennyit költenek havonta az autózásra, meg szoktak döbbenni. A legtöbben akár 20-30 %-kal is alábecsülik havi átlagos költségeiket, de ennél jelentősebb eltérés sem ritka. Feltétlenül el kell tehát ezt a számítást végezni az új(abb) autóra. (Ebben is segít a megoldáscsomag.) Fontos, hogy őszinte legyen önmagával, hiszen saját magával és családjával is kitol, ha nem vesz figyelembe bizonyos költségeket.

Azt is meg kell vizsgálni, hogy az Ön személyes, vagy az Önnel egy kasszán lévő család jövedelmének hány százalékát szabad autózásra költeni.

Olyan autót szabad csak megvenni, aminek minden, de tényleg minden* együttes havi átlagköltsége belefér az Ön havi jövedelmének 30-35 %-ába, ha egyedülálló, és a háztartás összjövedelmének 20-30 %-ába, ha családos.

Durva szabály? Az. De szerintem a gyerekeket nem elvinni nyaralni, mert a részleteket kell fizetni, vagy évekig nem költeni ruházkodásra, vagy gagyi gumit venni a kocsira, mert csak az fér bele, még durvább.

(*Csak pár példa, hogy mit kell figyelembe venni a részleteken és az üzemanyagon felül: gumicserék, parkolás, autópályadíjak, mosatás, rendszeres szervizelés, adó(k), biztosítás(ok), esetleges váratlan javítási költségek, stb.)

Ezekről az elvekről részletesen beszél az AutósTITKOK autóvásárlási eBook ötödik fejezete. Tartalmaz még egy nagyon egyszerű trükköt is, amit alkalmazva fájdalommentesen letesztelheti, hogy az a kiadás-növekmény, amit az újabb autó részletei igényelnek, elviselhető-e egyéni, illetve családi költségvetése számára. Ráadásul, kétszeresen is jól jár, ha így tesz!

A fejezet még valamit nagyon alaposan kitárgyal:

 
Hogy választhatja ki a legkedvezőbb hitelt?

Erről ide kattintva olvashat részleteket.

****

Ez csak egy rövid gondolat a fejezetből. Ha biztosra akar menni, akkor szerezze be az AutósTITKOK megoldáscsomagot, ami a ma elérhető legátfogóbb információforrás az autóvásárlásról!

Ha most találkozott először az AutósTITKOK projekttel, akkor itt nézhet utána, hogy mi is ez.

Itt pedig az Autóvásárlás témáját boncolgató eBook részletes tartalmi leírását nézheti meg, ahonnan betekinthet a többi fejezetbe is.

Ha viszont már olvasott tőlem ezt-azt, akkor látja, hogy rendkívüli értéket kap a csomaggal. Ne hezitáljon tovább, ide kattintva rendelje meg most a kiadványt.

 Főoldal / tartalomjegyzék / megrendelés / Érzelmek az autóvásárlásban / Mikor jön el a csere ideje? / Reklám dekóder / Kereskedő lélektan / Használtat, vagy újat? / A használati jelleg szerepe / Csalóka sztereotípiák / OK, hogy mekkora a takaró, de mekkora a nyújtózás? / Találjuk meg a legjobb hitelt! / Autó áralku / Bemutatkozás