AutósTITKOK
 

 

Lehet-e kedvezőbb a havi részlet?

Miért nem ér egy árva kanyit sem a THM-ek összehasonlítása, és mit ajánlok helyette?

 
Akár havi tízezres nagyságrendű különbség is előfordulhat az egyes azonos kiinduló feltételekre vonatkozó finanszírozási ajánlatok között, ezért nem mindegy, hogy megnéz-e, összehasonlít-e több ajánlatot, vagy elfogadja az elsőt. (Azt már csak azért sem szabad, mert a kereskedésekben sokszor "pofára" megy a dolog. Ha valakiből nagyobb jövedelmet néznek ki, simán drágább hitelajánlatot vesznek elő.)

Ezért az után, hogy megnéztük, mi az az ésszerű határ, ameddig elmehet a finanszírozással, azt vizsgáljuk meg, hogy miként találhatja meg a legkedvezőbb ajánlatot.

Erre ott van a THM, nem? Sajnos nem. Két megegyező THM-mel hirdetett finanszírozás között is lehet havi több ezres különbség. Anno arra találták ki a THM-et, hogy ezt az összevetést megkönnyítse, azonban az a gyakorlati tapasztalat, hogy ebben nem igazán segít.
Mostanában a finanszírozási ajánlatokban már szerepel az ügyleti kamat is, de ez sem ad teljes képet (ezért itt nem is térek rá ki jobban, mint ahogy a THM-re is csak annyiban, hogy természetesen a finanszírozók arra is találtak módot, hogy olyan költségeket terheljenek a hitel felvevőjére, amiket nem kell beleszámítani. Ilyen például a számlakivonatok postázási költsége, amit lehet úgy megállapítani, hogy összességében néhány tízezer forinttal növelje a költségeket.)

Jóval hasznosabb azt megtudni, hogy MINDENT beleszámolva, mennyivel (hány százalékkal) kell többet visszafizetnie a teljes futamidő alatt, mint a hitelbe vett összeg.

Ezért azt javaslom, hogy ne bízza magát a cégek által közölt THM-re, hanem végezzen el Ön egy egyszerű számítást!

Fontos az is, hogy egy-egy finanszírozást ne csak önmagában nézzen. Lehet, hogy csak a kamattáblázatot és a költségeket látva, az egyik kicsit kedvezőtlenebb, mint egy másik, viszont jobb áron számítják be használt kocsiját. Vagy egy másiknál a kamat messze kedvezőbb az összes többinél, viszont az autót nem tudja majd annyira lealkudni (az alkut az autóvásárlási eBook 9. fejezetében tárgyaljuk) mint máshol, hiszen az a matek, hogy a finanszírozó a magasabb árrésből előre megkapja a kamat egy részét.

Most akkor közgazdász végzettség kell, hogy kiszámolja, hogy jár jobban? Nem, ebben sem hagyom magára, a megoldáscsomaghoz adok egy számító-táblázatot, amivel az összes tényezőt figyelembe tudja venni. Az összehasonlításba a biztosítási költségeket is belevettem, így ha esetleg egyes cégeknél eltérnek a biztosításokkal kapcsolatos megkötések, ez sem nehezíti majd a számítást. Egyszerűen csak be kell írnia a megkapott adatokat, és a táblázat megmutatja, hogy mindent figyelembe véve, melyik kereskedő / melyik finanszírozó ajánlata a legjobb.

Ha az összehasonlításban közel azonos eredményekkel szerepelnek ajánlatok, akkor jó lehet az alapján kiválasztani a győztest, hogy melyiknél milyen ütemben nő a havi törlesztőrészletben a kamat rovására a tőketörlesztés. Azt válassza, ahol hamarabb kezd nőni a tőketörlesztés mértéke, mert így, ha bármilyen okból a szerződést korábban le kell zárni, akkor a hátra lévő törlesztendő tőke kisebb lesz, mint azoknál a szerződéseknél, ahol később.

 

****

Ez csak egy rövid gondolat, az sem igazán részletesen kifejtve az AutósTITKOK autóvásárlási eBook 5. fejezetéből. Ha biztosra akar menni, akkor szerezze be az AutósTITKOK megoldáscsomagot, ami a ma elérhető legátfogóbb információforrás az autóvásárlásról!

Ha most találkozott először az AutósTITKOK projekttel, akkor itt nézhet utána, hogy mi is ez.

Itt pedig az Autóvásárlás témáját boncolgató eBook részletes tartalmi leírását nézheti meg, ahonnan betekinthet a többi fejezetbe is.

Ha viszont már olvasott tőlem ezt-azt, akkor látja, hogy rendkívüli értéket kap a csomaggal. Ne hezitáljon tovább, ide kattintva rendelje meg most a kiadványt.

 Főoldal / tartalomjegyzék / megrendelés / Érzelmek az autóvásárlásban / Mikor jön el a csere ideje? / Reklám dekóder / Kereskedő lélektan / Használtat, vagy újat? / A használati jelleg szerepe / Csalóka sztereotípiák / OK, hogy mekkora a takaró, de mekkora a nyújtózás? / Találjuk meg a legjobb hitelt! / Autó áralku / Bemutatkozás